080627-svanen-bränsle

Sverige först med miljömärkning för bränsle

Snart kan det finnas Svanenmärkt bränsle i de svenska pumparna. Miljömärkningssystemet Svanen är först ut i världen med kriterier för miljömärkning av bränsle.

De kritiska rösterna mot etanolproduktionens inverkan på miljön har på senare tid blivit allt fler. Som svar på dessa tog den svenska etanolleverantören Sekab för ett par veckor sedan saken i egna händer och lanserade världens första verifierat hållbara etanol. Nu följer Svanen upp och presenterar sina kriterier för miljömärkning av drivmedel.

Kriterierna syftar till att peka ut de bästa alternativa drivmedlen bland till exempel E85, biodiesel, biogas och olika blandningar.

– Vi vill visa vägen för framtidens alternativa bränsle. Svanenmärkt drivmedel ska vara ett mycket bättre alternativ till bensin, med betydligt lägre påverkan på klimatet än fossila bränslen. Vi hoppas också kunna bidra till att fler odlingar blir hållbara och att vi kan öka möjligheterna till bättre sociala och arbetsmässiga förhållanden, säger Ragnar Unge, vd på Miljömärkningen Svanen.

Precis som Sekab ställer Svanen krav på hela kedjan från råvara till den färdiga produkten som kommer ur pumpen hemma i Sverige. Ett absolut gränsvärde har satts upp för hur mycket koldioxid som får släppas ut under bränslets hela livscykel. Man ställer även krav på val av odlingsmark, hur odlingen bedrivs och transporten av det färdiga bränslet.

I denna första version av kriterierna kommer Svanen inte att godkänna drivmedel som framställs av spannmål. Det gör man med motiveringen att det fortfarande råder stor osäkerhet kring hur spannmålsetanol påverkar den globala livsmedelsproduktionen. De stänger dock inga dörrar för att det framöver kan bli så att även dessa drivmedel får Svanen-stämpeln. Kriterierna kommer att revideras redan om ett år för att ta hänsyn till teknisk utveckling och kommande EU-direktiv.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!