110706-talande kameror

Talande kameror ska hindra dieseltjuvar

Statoil ansöker nu om tillstånd att få använda en talande kamera för att hejda dieseltjuvarnas framfart på obemannade bensinmackar.

       Den senaste tiden har organiserade kriminella ligor satt i system att tjuvtanka tusentals liter diesel från obemannade bensinmackar. Nu har Statoil tröttnat och ansöker om tillstånd att sätta upp talande övervakningskameror för att hindra tjuvarna.

Kameran är programmerad att känna av om någon stannar väldigt länge på macken, eller beter sig konstigt, som att klättra på dieselcisterner till exempel. Då gör kameran teknikern uppmärksam på det skumma beteendet som då får möjlighet att använda högtalaren för att säga till bovarna på skarpen, alternativt ringa polisen.

Idag finns ingen övervakning på de obemannade bensinstationerna överhuvudtaget, vilket gjort att Statoil förlorat mellan 100 000 och 150 000 liter per år. Enligt Torbjörn Lenstad, säkerhetschef på Statoil, är det en ojämn kamp med diesel-ligorna.

– Vartefter vi hittar på skydd för våra mackar hittar busarna på något annat. Så därför tar vi ett nytt grepp för att lösa problemet, och då testar vi de här smarta kamerorna.       

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!