090805-jlr-aluminium

Tata: Aluminium i alla framtida Jaguar och Land Rover

Nya Jaguar XJ kommer inte att vara unik med sin nya och avancerade aluminiumkonstruktion. Enligt Ratan Tata ska hans två brittiska bilmärken uteslutande använda aluminiumkonstruktioner framöver.

Lättviktiga aluminiumbyggen är inget nytt för Jaguar. Ända sedan den föregående generationen XJ visades 2003 har britterna legat i framkant på området. De har dock tagit det försiktigt med aluminiumtekniken och inte använt den fullt ut. Det blir det ändring på nu. Jaguar och Land Rovers indiska ägare Tata Motors och dess förgrundsgestalt Ratan Tata meddelar nu att de båda britterna ska gå över till aluminium helt och hållet.

Nyheten förmedlades i Tatas senaste årsrapport där det även framgick att Jaguar och Land Rover led svåra förluster i fjol. Jaguar och Land Rover uppges ha gjort en förlust på närmare åtta miljarder kronor under 2008, till stor del beroende på höga utvecklingskostnader för nya modeller. Men svag efterfrågan på lyxbilar och höga produktionskostnader tros också ha bidragit till det negativa resultatet. Ratan Tata har dock inte för avsikt att spara sig ur krisen. Tvärtom. Den avancerade aluminiumkonstruktionen som utgör grund för nyligen presenterade XJ ska föras över till hela modellutbudet. I rapporten meddelar Ratan Tata att ”Jaguar Land Rover planerar att bygga alla sina framtida modeller med lättviktig aluminiumteknik vilket kommer att resultera i betydande viktbesparingar och minskade koldioxidutsläpp”.

Utöver aluminiumbyggen är det känt att Jaguar och Land Rover laborerar med olika hybridsystem. Nya XJ får ett KERS-liknande system om ett par år medan Land Rover väntas utrusta en ny modell med en eldriven bakaxel i stället för konventionella system för fyrhjulsdrift.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!