080612-toyota-plug-in-hybrid

Toyotas plug in-hybrid kommer 2010

Nu har Toyota officiellt gått ut med information om att deras första plug in-hybrid släpps under 2010. Dessutom berättade företaget att de på Detroitsalongen nästa år ska visa upp två nya hybrid-bilar vid sidan om tredje generationens Prius.

På en presskonferens i går avslöjade Toyotas utvecklingschef Masatami Takimoto att företaget på bilsalongen i Detroit 2009 tänker visa tre olika hybrid-bilar. Förutom tredje generationen Prius så ska de visa två helt nya bilar, den ena en Toyota (som blir större än Prius), den andra en Lexus. Medan Prius förses med nickel-metallhydrid-batterier, precis som i dag, så får de två andra bilarna kraft från litium-jon-batterier som är kraftfullare och har längre livslängd. Denna framtida batterityp har enligt Toyota kommit så pass långt i utvecklingen att man planerar att sätta igång en testproduktion tillsammans med Panasonic EV Energy Company redan nästa år. Om alla tester faller väl ut så sätter massproduktionen igång 2010, samma år som företagets plug in-hybrid ska släppas. Den använder sig också av litium-jon-batterier och kan laddas via eluttaget samt har klart bättre räckvidd än de hybrid-bilar som rullar i dag.

På samma presskonferens berättade Toyotas högste chef, Katsuaki Watanabe, att de ska sätta upp en 50 personer stark avdelning som ska forska och utveckla en helt ny batterityp som prestandamässigt ska överskugga litium-jon-batterierna. Inom två år ska avdelningens manskap ha fördubblats.

Bilen på bilden är konceptet Toyota Hybrid-X som visades på Genèvesalongen förra året.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!