060626_toyota

Toyotas styrelseordförande går i pension

Hiroshi Okuda är en legend inom Toyotakoncernen. Han anses nämligen vara den man som tog Toyota från att vara en japansk biltillverkare till ett globalt jätteföretag. I fredags gick han i pension.

Toyotas ordförande Hiroshi Okuda avgick i fredags från sin post efter sju år på posten.

Okuda är en av de som tog Toyota från att vara Japans största biltillverkare till en global jättemakt. 

1955 började han jobba inom företaget och jobbade sig succesivt uppåt. 1995 blev han VD för hela Toyota och 1999 tog han steget upp till styrelseordförande. Under hela sin karriär har han haft ett mycket gott samarbete med Fuijo Cho och man brukar säga att det var de som definitivt tog Toyota till storhet. 1999 när Okuda blev ordförande tog Cho över som VD och nu när Okuda går i pension kommer Cho styra företaget som styrelseordförande och han har Katsuaki Watanabe som VD där han varit ett tag nu.

Under Okudas tid har Toyota expanderat lavinartat. USA har blivit den största marknaden för Toyota och med det tempot de håller nu spår experterna att Toyota kan gå om General Motors som världens största biltillverkare redan i år. Ford passerades förra året.

Även om detta inte skulle ske är Toyota ändå världens rikaste företag och ligger på topp fem bland världens största ekonomier.

Hiroshi Okuda pensionerar sig 73 år gammal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!