110727-saab-löner

Trollhättans kommunalråd: Avgå, Muller!

Kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan Paul Åkerlund anser att Saab behöver ersätta Victor Muller med en ny vd som kan bilindustrin bättre än Muller, enligt Dagens Industri.

– Min uppfattning om Victor är att inte är någon företagsledare. Det behövs en ny vd, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund till Dagens Industri i dag.

Paul Åkerlund ger inte ett gott betyg till Saab-chefen Muller, särskilt inte efter nyheten om att tjänstemännens löner för juli inte kunnat betalas ut. 

– Saab skulle behöva en bra person kan bilindustrin och är villig att in i det här. För det kommer att bli ett jättetufft jobb, fortsätter han och menar att både varumärket och de anställdas förtroende till sin arbetsgivare tagit stryk av de obetalda lönerna. Trots vändorna tror han på Saab och att produktionen kommer gå igång som planerat i vecka 35.

Han tror även att den ryske affärsmannen Vladimir Antonov ska kunna gå in som ägare i biltillverkaren.

Carlström kritiserar regeringen

Vladimir Antonovs talesman Lars Carlström säger ha säkra uppgifter på att regeringen inte har något intresse av att godkänna Antonov att köpa in sig i Saab Automobile, uppger Dagens Industri.

– Vi har fått det verifierat av närstående personer både till regeringen och EIB, säger Lars Carlström.

Näringsminister Maud Olofsson tar avstånd från de uppgifterna via sin pressekreterare Johanna Martin:

– Det är felaktigt och vi delar inte hans påståenden. Regeringen har ett stort intresse i svensk fordonsindustri, vilket vi visade senast för några veckor sedan när vi fattade beslut om fastighetsaffären och möjliggjorde för Saab att sälja fastigheterna. 

Fortfarande oklart om löner

Under onsdagen var det fortfarande oklart när tjänstemännens löner skulle trilla in till Saab. 

– Det är besvärligt att inte veta. Företaget beklagar bara läget och säger att man försöker göra allt i sin makt för att kunna betala ut löner. I det tror jag att man är väldigt uppriktig, säger ordföranden Anette Hellgren för Unionen på Saab till Dagens Nyheter. 

Hon menar att det är för tidigt att föra samtal att begära Saab i konkurs så att de anställdas löner kan betalas ut via den statliga lönegarantin. 

– Det är otroligt dålig timing, de måste ju ha vetat länge eftersom det tar ett tag för lönerna att gå igenom systemet. De flesta blir nog riktigt arga för det här, säger Joacim Nyberg, en av de anställda som inte fått ut sin lön till TTELA. Han tror fortfarande på Saab men upplever situationen som påfrestande.

– Det är oerhört jobbigt att leva i ovissheten, den är det allra värsta. 

Teknikens Värld har sökt Saabs pressavdelning för en kommentar utan att få svar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!