080320-eu-bötessystem

Tuffare tag mot utländska fartdårar

Nu är snart inte längre möjligt att smita från trafikböter man dragit på sig i utlandet. Europakommissionen har beslutat att införa ett gränsöverskridande system för att identifiera och straffa trafikförbrytare.

Det nya systemet kommer främst att fokusera på fortkörning, rattfylla samt körning utan säkerhetsbälte och mot rött ljus, rapporterar E24.se. Europakommissionen motiverar detta med att det är just dessa förseelser som tillsammans ligger bakom 75 procent av alla dödsolyckor i trafiken.

– Trafiksäkerhet är något som angår oss alla, och något som kommissionen prioriterar. 2001 satte vi som mål att på tio år halvera antalet dödsoffer på våra vägar. Om det ska lyckas måste vi nu göra extra satsningar, skriver Jacques Barrot, kommissionens vice ordförande med ansvar för transportområdet, i ett pressmeddelande.

Systemet kommer rent praktiskt att fungera så att den syndande bilens registreringsnummer fotograferas. Med hjälp av ett internationellt nät av elektroniskt informationsutbyte identifieras ägaren. Därefter skickas böteslappen hem till bilens ägare i dennes hemland och på det egna språket. Europakommissionen försäkrar att förarens integritet inte kommer att hotas med det nya systemet. Samtidigt påpekar man att det här inte är början på en likriktning av medlemsstaternas trafiklagstiftning.

Europakommissionens beslut har utformats så att medlemsstaterna måste anpassa sig till det nya systemet, om det krävs lagändringar ska de göras. När systemet träder i kraft beror på hur snabba EU-länderna är på att anpassa sina lagar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!