090824-tysk-ilska-gm Foto: Axel Wierdemann

Tysk ilska mot velande GM

Tyska politiker har börjat tröttna på att GM ännu inte har kommit till skott i Opel-affären. Trots tyska påtryckningar att GM ska anta budet från kanadensiska Magna vill GM:s styrelse fortfarande inte ge något besked om Opels nya ägare. Kanske vill GM inte alls sälja Opel.

 Det tycks som evigheter sedan General Motors bestämde sig för att sälja Opel. I våras såg det ut som att affären var klar men GM och Magna International uppges ha haft svårt att komma överens om detaljerna. Nu, nästan fyra månader senare, väntar vi fortfarande på ett besked från GM om vem som ska ta över Opel. Det är alldeles för lång tid enligt flera tyska politiker. Den tyska regeringen har ihärdigt påhejat Magna, understött av ryska finansiärer, som den bästa ägaren till Opel, men än dröjer GM med ett besked. Delstaten Nordrhein-Westfalens regeringschef Jürgen Rüttgers säger i ett uttalande att förseningen är oacceptabel.

– Förenta staternas regering delar nu ansvaret för att finna en väg runt GM-ledningens svaghet och hjälpa oss att äntligen nå ett hållbart beslut, säger han.

Nu uttalar sig även förbundskansler Angela Merkel i saken. I en intervju med tyska tv-kanalen ZDF säger hon att det är beklagligt att GM ännu inte har lyckats välja en köpare. Merkel hoppas att GM bestämmer sig snarast och hon understryker att ett snabbt beslut är viktigt för såväl Opels ekonomi som de omkring 25 000 tyska Opel-arbetarna. Enligt Merkel kan det vara en intressekonflikt som ligger bakom GM:s velande.

– Intressekonflikten kan bero på att vi anser att Magna har kommit med ett mycket bra anbud som gör GM till en minoritetsägare i hela uppgörelsen. Vissa på GM skulle kanske föredra att minoritetsägandet inte blev så markant, säger Angela Merkel till ZDF.

Två källor med insyn i affären säger till nyhetsbyrån Reuters att GM väntar på att den tyska regeringen ska berätta vilka ekonomiska garantier som kan ges vid en eventuell försäljning till Bryssel-baserade investmentbolaget RHJ International. Tysklands näringsminister Karl-Theodor zu Guttenberg kontrar dock med att GM redan har fått all information som behövs för att fatta ett beslut.

Kanske blir det i slutändan så att GM inte alls säljer Opel. Nyhetsbyrån Bloomberg hänvisar till en insatt källa som uppger att GM överväger att tacka nej till både Magnas och RHJ:s bud och behålla Opel som ett helägt dotterbolag. På fredagen granskade GM:s styrelse buden från Magna och RHJ, utan att vidta några åtgärder. Enligt Bloombergs källa är det framförallt de nya GM-höjdarna som tillkommit efter konkursen som förespråkar att Opel ska behållas. 

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!