090810-tysk-premie-fusk

Tysk skrotpremie missbrukas

Upp till 50 000 bilar som skulle ha skrotats i enlighet med den tyska skrotpremien har hamnat på villovägar. I stället för att möta sitt öde i pressen har kriminella ligor fått tag i dem och sålt dem vidare till Östeuropa och Afrika.

 Tyskland får nu bakläxa på sin skrotpremie. Efter uppgifter om att tiotusentals bilar har sålts vidare utomlands i stället för att skrotas har EU-kommissionen reagerat och kräver att Tyskland tar tag i problemet med den olagliga exporten av skrotbilar. Dålig kontroll, kriminella ligor och en svag skrotmarknad tros vara orsakerna till att ett stort antal bilar har letat sig ut ur landet, rapporterar BBC News.

Enligt EU-kommissionen är exporten av ”skrotade” bilar att likna med utförsel av toxiskt avfall. Detta är olagligt när det gäller export till länder utanför OECD och EU-kommissionären Stavros Dimas som är ansvarig för miljöfrågor vill se hårdare straff.

Den tyska skrotpremien har under våren och sommaren prisats för sin positiva effekt på nybilsförsäljningen i landet. Men i förra veckan meddelade det tyska polisfacket BDK att organiserade ligor får tag i många bilar och säljer dem till utlandet. Enligt BDK rör det sig totalt om cirka 50 000 bilar som har sålts till Östeuropa och Afrika. Det motsvarar omkring tio procent av alla bilar som har lämnats in i utbyte mot en premie på 2 500 euro i samband med att en ny bil köps.

Bristerna i kontrollen av skrotbilarna har väckt stor irritation bland Tysklands miljöorganisationer. För att bevisa att det finns brister testade miljöorganisationen Deutsche Umwelthilfe, DUH, tidigare i år att köpa och exportera en bil som var avsedd för skrotning. De lyckades och bilen kunde senare till och med registreras på nytt i Tyskland.

Från USA, där en omfattande skrotpremie nyligen har införts, kommer inga liknande rapporter om fusk. På andra sidan Atlanten är kontrollen hårdare. Alla bilhandlare som ingår i Cash For Clunkers-programmet är tvingade att ersätta motoroljan med en natriumsilikat-lösning som får motorn att skära.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!