090821-tyskland-ebilar

Tyskland ska bli elbilslandet nummer 1

Det är Tyskland som ska bli världsledande på elbilsområdet. Det säger i alla fall den tyska regeringen som på onsdagen presenterade en stor satsning på elbilar. År 2020 ska Tyskland ha en miljon elbilar i trafik.

 Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes kabinett godkände på onsdagen en ambitiös elbilssatsning för landet. Enligt planen ska Tyskland förvandlas till ett riktigt Mecka för elbilar. Målet är att ha minst en miljon elbilar i trafik senast år 2020. Den tyske näringsministern Karl-Theodor zu Guttenberg medger att det är ett mycket ambitiöst mål. Vid en presskonferens i Berlin sade han att han ändå tror att det ska gå och att siktet definitivt är inställt på att Tyskland ska bli den ledande marknaden för eldriven mobilitet. I början av 2009 hade Tyskland strax över 41 miljoner personbilar i trafik. Endast 1 452 av dessa var eldrivna.

Allt som allt har 500 miljoner euro, motsvarande drygt 5 miljarder kronor, lagts undan för finansiering av projektet. En stor del av den summan ska gå till uppförande av laddstolpar och all infrastruktur som behövs för elbilarna. Inledningsvis ska en miljard kronor investeras i åtta testregioner där det ska utvärderas hur elbilarna och infrastrukturen fungerar i praktiken. Dessutom ska 1,7 miljarder kronor satsas på forskning om batterier. Att de flesta komponenterna i elbilarna ska tillverkas på hemmaplan är av högsta prioritet för den tyska regeringen. Karl-Theodor zu Guttenberg sade till reportrar i Berlin att det är viktigt att oljeberoendet inte byts mot ett beroende av importerade batterier.

Enligt planen ska de första elbilarna inom ramarna för projektet lanseras 2012, det sägs dock inget om eventuella stimulansåtgärder för att få folk att byta sina gamla bilar mot nya elbilar. Den tyska oppositionen har välkomnat elbilsplanen men menar ändå att den är för otydlig i fråga om detaljer och vad det kommer att kosta.

Nu är det upp till de tyska biltillverkarna att börja spotta ur sig eldrivna modeller. Volkswagen har tidigare sagt att deras första elbil ska lanseras 2013 och Daimler AG har nyligen slagit sina påsar ihop med amerikanska Tesla för att skynda på utvecklingen. BMW har redan fått in en elektrisk fot i den tyska trafikbilden genom de eldrivna Mini E som körs på försök.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!