080611-protester-olja

Världsuppror mot dyrare bränsle

Med ett oljepris på cirka 130 dollar per fat gröps allt djupare hål i plånböcker världen över. Nu har lastbilschaufförerna tröttnat och protesterar genom att blockera vägarna i Europa och på flera håll i Asien.

Precis som de svenska diesel- och bensinpriserna fortsätter råoljepriset att stiga mot skyn. För några månader sedan rådde närmast chockstämning när priset per fat gick över den magiska 100-dollarsgränsen. Nu är råoljepriset uppe i drygt 130 dollar per fat. Över hela världen betyder detta att bränslepriserna nästan har gått i taket. Och det verkar inte finnas något stopp. Ryska oljeexperter spår att oljepriset kommer att nå hela 250 dollar per fat inom en snar framtid. Här i Sverige grymtar vi lite missnöjt men tvingas ändå köpa soppan för ockerpris. Nere på kontinenten har man dock ledsnat rejält.

I Spanien, Portugal, Belgien och Frankrike har milslånga köer bildats sedan lastbilschaufförer parkerat sina långtradare på vägarna i protest mot de höga bränslepriserna. I Spanien blockerar 90 000 lastbilschaufförer vägarna i protest mot de dyra dropparna. Hittills i år har de spanska dieselpriserna stigit med drygt 20 procent, och det väntas mer. I Madrid, Barcelona och Valencia rapporteras milslånga köer och vid gränsövergångarna mellan Frankrike och Spanien råder det också stillestånd. Strejken i Spanien var under gårdagen inne på sin andra dag, effekterna har redan börjat märkas i det spanska samhället. Butikshyllor står tomma och bensinstationerna får inga leveranser. Det har gått så långt att 40 procent av alla bensinstationer i Katalonien uppges vara tömda på allt bränsle.

Den sydeuropeiska strejken är dock inte den första i sitt slag. Under det senaste halvåret har protester rasat i ett flertal länder. I början av maj protesterade de franska lastbilschaufförerna och taxichaufförerna genom att blockera motorvägar i Paris. Missnöjet är även stort i Asien där det har protesterats mot att det höga oljepriset slår hårt mot de fattigaste länderna. Hong Kong lamslogs då hundratals lastbilschaufförer snigelkörde genom mångmiljonstaden.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!