081018-varningslampor-väg

Varningslampor ska hindra felkörningar mot färdriktningen

SR Halland uppger att ett nytt varningssystem ska testas i länet för att försöka hindra felaktiga påfarter till motorvägen. Med systemet, som består av en serie varningslampor, vill man alltså motverka alla de som kör på motorvägen mot trafikriktningen.

På E6:an vid Gunnestorp utanför Varberg i Halland ska ett nytt varningssystem testas som ska förhindra att fordonsförare tar fel påfart och kör på motorvägen mot färdriktningen. Varningssystemet, som är det första av sitt slag i Sverige, består av en serie gula lampor som blinkar om någon kör fel. En sju meter hög stolpe med detektorer känner av om en bil är på väg i fel riktning.

Att man valt just påfarten vid Gunnestorp har sina mörka anledningar. Enbart under det senaste året har ett par, tre förare just här kört på motorvägen i fel färdriktning. Det har bland annat kostat ett människoliv.

Om testet av systemet faller väl ut kan det bli aktuellt i övriga delar av landet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!