060621_bibendum

Volvo i topp vid Michelin Challenge Bibendum

Michelins tävling för förnyelse inom bilindustrin blev en rolig historia för Volvo i år. Med 16 guld i de olika tävlingarna blev de bästa personbilstillverkare och V50 Flexi-Fuel fick själv flest guld av samtliga bilar.

Michelin anordnar årligen sedan år 2000 en tävling för samtliga fordonstillverkare världen över. Tävlingen går ut på att vara innovativ och förnya inom sitt område med till exempel förnybara bränslen och liknande saker.

I år avgjordes tävlingen i Paris och det blev en mycket bra tävling för Volvo som kammade hem hela 16 guld vilket är fler än någon annan av personbilstillverkare.

Tävlingen delades in i sju moment - accelration, broms, slalom, ljudnivå, bränsleeffektivitet, utsläpp och koldioxidutsläpp.

Volvo ställde upp med fyra bilar i olika klasser. En Volvo S40 1,6D, en V50 FlexiFuel, en S60 Bi-Fuel och protoypen V70 Multi-Fuel som Teknikens Värld tidigare berättat om.

Det mycket bra för dessa fyra, bäst för V50 FlexiFuel som tog fem guld för bränsleeffektivitet, utsläpp, ljudnivå, slalom och bromsning. Ingen annan bil lyckades ta fem guld i sin klass.

S40 1,6D uppmärksammades mycket för sin låga bränsleförbrukning. 0,49 l/mil är Volvos bästa notering någonsin på en bil. Totalt tog den fyra guld, förutom bränsleeffektivitet blev det även guld för koldioxidutsläpp, bromsning och ljudnivå.

S60 Bi-Fuel tog tre guld för bromsning, utsläpp och koldioxidutsläpp och Hans Folkesson, ansvarig för bland annat Fords miljöfrågor i Europa var nöjd med resultatet.

- Vi ställer upp med Bi-Fuel för att visa att vi just nu har en bil med ny teknik och samtidigt visa våra ambitioner inom miljö- och säkerhetsfrågor, sa Folkesson.

Den roligaste överraskningen för Volvo var nog ändå V70 Multi-Fuel som tog fyra guld i klassen för prototyper. Rena utsläpp, låg ljudvolym, accelrationen 0-100 km/h och bromstestet var de saker som gav Volvon sina fyra guld.

Det speciella med V70 Multi-Fuel är att den kan köras på fem olika bränslen. Vanlig bensin, etanol, biogas, naturgas och hydrogengas är de fem och med de goda resultaten hoppas vi verkligen att den inte bara blir en prototyp utan att Volvo verkligen sätter den i produktion. 

Miljöbilarna är helt klart på framfart.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!