Foto: Erik Andrén

Volvo storsatsar med XC100

Framgången för Volvo Cars är global. Att nå det utlovade rekordmålet med 800 000 sålda bilar per år till 2020 verkar inte alls omöjligt. För att fortsätta växa planeras även en fullt ut sjusitsig suv för Nordamerika och Kina.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Rykten om att Volvo skulle utveckla en ännu större suv än nuvarande XC90 (internt kodnamn V526) har florerat ända sedan första generationen (P28) debuterade 2002. Tidigt såg man att XC90 var ett nummer för liten jämfört med konkurrenterna, främst i USA. Men stram budget under tidigare Ford-ägande gjorde att Göteborgsfolket fick välja att utveckla andra – viktigare – bilar i stället för en mega-suv.

I samband med kinesiska Zhejiang Geely Holding Groups uppköp av Volvo våren 2010 planerades framtida modellmatris om rejält. Dåvarande vd Stefan Jacoby tillsammans med utvecklingschefen Peter Mertens, båda från Tyskland, drog upp nya riktlinjer där SPA-plattformen skulle ligga till grund för de större modellserierna 60 och 90. Flexibilitet och effektivitet var honnörsord, SPA ligger också som bas för helt olika typer bilar – alltifrån laddhybrid-sportbilen Polestar 1 till lyxlimousinen S90L Excellence.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!