080327-golf-tdi-4motion

VW Golf Variant 4Motion gör entré

Volkswagen Golf Variant, alltså kombi, gjorde entré i Sverige i september 2007. Nu är det dags för storsäljaren att locka med fyrhjulsdrift – 4Motion – och med en prislapp från 214 000 kronor.

Sedan Volkswagen Golf Variant introducerades i Sverige för ett drygt halvår sedan har det sålts 2 500 exemplar av bilen. Nu breddar Svenska Volkswagen Golf-programmet ytterligare och man kan redan nu beställa sin Golf-kombi med fyrhjulsdrift där priset ligger från 214 000 kronor och uppåt.

Väljer man fyrhjulsdrift till sin blivande Variant så får man per automatik en 105 hästkrafter stark TDI-motor (turbodiesel), det vill säga samma motor som används i Golf BlueMotion.

Förbrukningen får anses vara låg speciellt med tanke på allhjulsdrivningen. Volkswagen Golf Variant TDI 4Motion förbrukar 0,6 liter diesel per mil vid blandad körning, samtidigt som den accelererar från stillastående till 100 km/h på 12,9 sekunder och en stund senare når en slutlig toppfart på 185 km/h.

Max släpvagnsvikt ökar från 1 400 kilo (Golf Variant TDI utan 4Motion) till 1 500 kilo och ska enligt VW klara att dra det tunga lasset i backar med upp till tolv procents motlut. Kan vara intressant för den som söker en mindre och rymlig dragbil. Max lastvikt har också ökat några kilon, från 460 till 480 tack vare 4Motion-emblemet på bakluckan. Bagaget rymmer upp till 1 495 liter.

Fyrhjulsdriften utgörs av det beprövade Haldex-systemet, i Golfen är det av generation två. Kopplingen styrs elektroniskt och är därför mycket reaktionssnabb. I normalfallet kan bilen anses framhjulsdriven, men då situationen kräver det kan all drivning, 100 procent, ske via bakhjulen.

Volkswagen erbjuder Golf Variant TDI 4Motion i de båda utrustningsversionerna Trendline och Comfortline. I standardutrustningen finns esp, sex krockkuddar, 16-tumshjul, elhissar fram och bak, centrallås med fjärrstyrning, plant lastgolv med stuvytor samt ett asymmetriskt delat baksäte och bakre ryggstöd.

Man kan också få sin Golf Variant 4Motion att vara ännu mer lämpad för svårare underlag med hjälp av detaljer som förstärkt drivlineskydd och ett chassi för dåliga vägar. Dessutom finns det ”lyxtillbehör” som panoramaglastak och navigationssystem med pekskärm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!