Foto: FCA

FCA-fabriken i Melfi fyller 25 år

Den gamla Fiatfabriken i Melfi fyller år och förbereder sig för elektrifiering.

FCA-koncernens fabrik i italienska Melfi är en av Europas mest avancerade och fyller nu 25 år. Fabriken sysselsätter 7 300 människor varav 4 000 med själva monteringen av bilar. Även 860 robotar sysselsätts, 54 för lackering och resten för montering.

Fabriken byggdes mellan 1991 och 1993 (se klipp nedan) i San Nicola som i själva verket ligger 18 kilometer utanför Melfi. I dag byggs där modellerna Fiat 500X och Jeep Renegade och nästa år sluter Jeep Compass upp. Första bilmodell att byggas i Fabriken var Fiat Punto.

Foto: FCA

FCA-koncernen investerar nu motsvarande 53,6 miljarder kronor på sina italienska fabriker och elektrifiering ligger i fokus. För Melfis del kommer laddhybridversioner av Jeep Compass och Jeep Renegade sattas samman i fabriken. Bilarna visades upp under vårens bilsalong i Genève. Nya Fiat 500, som bara kommer som elbil

, ska skruvas samman i Mirafiori, Turin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!