När de första 3 600 Kina-byggda Teslorna skulle lämna Shanghai med Wallenius Wilhelmsens MV Toscana i slutet av oktober passade man på att ta detta foto. Foto: Wallenius Wilhelmsen

Första Kina-tillverkade Tesla-bilarna på väg till Europa

I ungefär ett år har Teslas fabrik i Kina tillverkat bilar, för den kinesiska marknaden. Nu ska andra delar av världen ta del av Shanghai-fabrikens bilar, på väg till Europa är ett stort biltransportfartyg lastat med tusentals Model 3.

För snart sju år sedan meddelade Tesla planer på att tillverka bilar i Kina. På rekordkort tid, ungefär tolv månader, uppförde företaget Gigafactory 3 i Shanghais södra utkanter. Under hösten 2019 gavs Tesla klartecken till produktion och i december levererades de första Kina-tillverkade Model 3-bilarna till kinesiska kunder.

För bara ett par månader sedan kom uppgifter om att Tesla avser att skeppa Kina-tillverkade bilar till andra platser i världen, bland annat Australien, Nya Zeeland och Europa. En av anledningarna är att Shanghai-fabriken i nuläget har större produktionskapacitet än vad den kinesiska marknaden efterfrågar. I augusti sålde Tesla omkring 11 800 bilar i Kina, samtidigt som fabriken klarar ytterligare cirka 4 900 fler bilar per månad (totalt runt 200 000 bilar årligen).

TEST: Tesla Model 3 mot Polestar 2 

1 av 2: Tesla Model 3 lastas ombord på MV Toscana i Shanghai. Foto: Wallenius Wilhelmsen
2 av 2: Wallenius Wilhelmsens biltransportfartyg MV Toscana, här i Bremerhaven i augusti 2020. Det är 199,99 meter långtm 32,26 meter brett och har i skrivande stund ett djupgående på 10,1 meter. Foto: MartinLueke / Shutterstock

Nu är de första Kina-tillverkade Tesla-bilarna på väg till Europa. Ombord på svensknorska rederiet Wallenius Wilhelmsens biltransportfartyg MV Toscana står 3 600 stycken Model 3. Fartyget och bilarna lämnade Shanghais exporthamn den 26 oktober och väntas nå hamn längs Suezkanalen i Egypten den 16 november. Därefter sätter den återigen segel mot slutdestinationen belgiska Zeebrygge (Zeebrugge) där bilarna ska lastas av för att sedan levereras runt om i Europa.

Wallenius Wilhelmsen berättar att en andra omgång Kina-byggda Model 3 redan är på väg till Europa. Deras biltransportfartyg MV Tannhauser lämnade Shanghai för bara några dagar sedan, närmare bestämt den 6 november.

LÄS MER: Tesla vill bygga en billigare Model 3 i Tyskland

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!