Jeep made in China – nu verklighet

Det kanske mest amerikanska av bilvarumärken, Jeep, kommer att bli ”made in China”. Det står klart nu, sedan Fiatkoncernen skrivit ett nytt avtal med sin kinesiska samarbetspartner Guangzhou Automotive.

Det är produktion av Jeep-modeller för den kinesiska marknaden som nu också ska ske inom gränserna för det stora landet i öster. Avtalet skrevs ursprungligen i januari, men det är först nu som alla papper har blivit påskrivna för den nya produktionen.

Fiatkoncernen har redan i dag ett samarbete med Guangzhou Automobile, baserat i just Guangzhou, genom Fiats lilla sedanmodell Viaggio som tillverkas i företagets fabrik i Changsha. Det är samma fabrik, som har en årskapacitet på 140 000 bilar, som nu alltså även kommer att tillverka Jeep – även om Guangzhou, enligt Automotive News, ursprungligen ville ha produktionen till sina fabriker i hemstaden.

Riktigt vilka modeller som Jeep planerar att tillverka i Kina vet vi inte än, men enligt uppgift ska det röra sig om bilar baserade på Fiats kompakta plattform – vilket i dagslägen endast inkluderar nya Jeep Cherokee.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!