Mercedes FCC koncept 1994

Mercedes hårdsatsar i Kina – Made in China

20 nya eller uppdaterade modeller på två år, så lyder Mercedes ambitiösa plan för Kina om man ska tro en färsk rapport från Reuters. Planerna ingår i Mercedes så kallade 2020 Initiative och kan innebära Kina-produktion.

Kina är Mercedes tredje största marknad efter Tyskland och USA. Dock har det varit lite tufft för Mercedes i Kina den senaste tiden. De nya planerna är att öka försäljningen från 200 000 till 300 000 bilar per år innan 2015. Huvudkonkurrenterna Audi och BMW sålde drygt 400 000 respektive 300 000 bilar förra året. Enligt Reuters kan de imponerande försäljningssiffrorna möjligen bero på extrema rabatter från försäljarna.

Försäljningsplanerna lär presenteras inom kort av Hubertus Troska, Daimler AG:s nyligen tillsatta Kina-chef. Först ut blir omgjorda E-klass i sedanutförande tätt följd av nya S-klass. För att lyckas med sina försäljningsmål ska majoriteten av de kommande modellerna för Kinesiska marknaden tillverkas i Kina. Utanför Peking ska eventuellt kompaktsuven GLA börja tillverkas. Även syskonen A-klass och CLA är intressanta val för att tillverkas inom landet. Vilka de övriga modellerna är framgår inte.

Till Reuters lovar Troska att de kinesisktillverkade Mercedesbilarna kommer att hålla identisk kvalitetsnivå med de tyskbyggda motsvarigheterna. 

Bilen på bilden är Mercedes konceptbil FCC (Family Car China) från 1994 och lär garanterat inte bli en av de kommande "Kinamercorna".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!