Nära dubblad vinst för Toyota

Toyota, som ju alltjämt kan titulera sig världens största biltillverkare, går bra. För senaste kvartalet ökade man vinsten till nära det dubbla.

Vi kunde nyligen berätta att Toyota alltjämt innehar positionen som världens största biltillverkare, även om både General Motors och Volkswagen går bra och närmar sig den stora japanska tillverkaren. Nu vet vi, sedan Toyotas senaste kvartalsrapport presenterats, att även finanserna är i gott skick hos japanerna, inte bara bilförsäljningen.

För perioden mellan april till och med juni närapå fördubblades företagets vinst, sett i jämförelse med samma period i fjol. Vinsten efter skatt var 562 miljarder yen, vilket översatt i kronor blir knappt 37 miljarder. Detta ställt i relation till förra årets 290 miljarder yen.

Framförallt är det den amerikanska marknaden som återhämtat sig kraftigt sedan svackan efter finanskrisen. Hela 1,3 miljoner Toyotabilar hamnade i USA det gångs kvartalet. På minussidorna hittar vi bland annat Europa, som står för mindre än en procent av företagets vinst (även om Toyotas marknadsandel i Europa endast är 4,5 procent), men även företagets hemmamarknad, Japan, är tveksam försäljningsmässigt med en försäljning på drygt 50 000 färre bilar än förra året.

Ser vi bara till försäljningen har dock intäkterna ökat med hela 14 procent sedan i fjol – till 6 260 miljarder yen. Nu höjer också Toyota prognosen för helåret 2013, från 9,94 miljoner bilar till 10,12 miljoner bilar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!