Opels vd Michael Lohscheller (vänster) skakar hand med PSA-gruppens ordförande Carlos Tavares.

Nu tar PSA över ratten på Opel

I dag installerades nya chefer på Opel/Vauxhalls huvudkontor i Frankfurt – och PSA:s övertagande av GM:s förlustföretag är därmed komplett.
Magnus Kvandal

PSA-gruppen, som tillverkar Citroën, DS och Peugeot, har nu officiellt tagit över Opel och Vauxhall. De nya cheferna installerades på Opels huvudkontor i Frankfurt under tisdagen.

Affären, värd motsvarande 21 miljarder kronor, blev officiell i mars i år och gör PSA-gruppen till Europas näst största biltillverkare räknat till försäljning. De har nu 17 procent av marknaden i Europa.

– Vi bevittnar födseln av en sann europeisk hjälte i dag, sa PSA:s ordförande Carlos Tavares i ett uttalande.

Opel gick länge med förlust i händerna på GM. Förhoppningen är att PSA-gruppen, som har större erfarenhet av att producera småbilar i Europa, ska kunna vända företaget.

– Vi kommer att assistera Opel och Vauxhalls återkomst till lönsamhet, och vi kommer att sätta nya industristandarder tillsammans, sa ordföranden.

GM:s försäljning av Opel innebär att koncernen lämnar Europa, och målsättningen att bli världens största biltillverkare. GM har inte gått med vinst i Europa sedan 1999.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!