Första testet av Tesla Model Y läser du inom kort här på teknikensvarld.se och i tidningen. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Nytt leveransrekord för Tesla

Tesla har fått upp farten rejält och under årets tredje kvartal noterade det amerikanska företaget ett nytt rekord i antal levererade elbilar.

I tider som dessa, med global komponentbrist inom många branscher, inte minst i bilindustrin, är det många biltillverkare som uppvisar svaga produktions- och leveranssiffror. Men för Tesla är det tvärtom. Det amerikanska bolaget, som tillverkar bland annat elbilar, slog nämligen till med ett leveransrekord under årets tredje kvartal som sträcker sig mellan 1 juli och 30 september.

Tesla tillverkade under perioden 237 823 bilar och levererade 241 300 stycken. Det är en leveransökning med drygt 73 procent jämfört med samma kvartal i fjol.
Tidigare rekord registrerades föregående kvartal då 201 250 bilar levererades.
Årets tredje kvartal är dessutom sjätte kvartalet i rad som Tesla ökar sina leveranser från föregående kvartal. Senast antalet leveranser sjönk mellan två kvartal var mellan fjärde kvartalet 2019 och första 2020.

Tesla Model 3 och för Europa helt nya Model Y stod för en klar majoritet av både produktion och leveranser – 228 882 tillverkade och 232 025 levererade. Siffrorna för modellerna Model S och Model X var blygsamma 8 941 tillverkade och 9 275 levererade.

 

Även om Kina, tillsammans med USA, är Teslas största marknad exporterades ungefär två tredjedelar av bilarna som tillverkades i Shanghai-fabriken till framför allt Europa men också till andra länder i Asien.

Tesla i Europa ökar kraftigt. Inga septembersiffror finns ännu, däremot såg märket en 73-procentig försäljningsökning i augusti i år.
Inom kort kommer Teslas nya fabrik sydost om Berlin att öppna och då förse europeiska marknaden med bilar.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!