Rekordvinst för Mitsubishi

Det går bra för Mitsubishi Motors. Rekordbra till och med. För det bokslutsår som slutade den 31 mars i år gjorde företaget en vinst på motsvarande nära åtta miljarder kronor – det bästa resultatet i företagets historia.

Som bilintresserad är det kanske lätt att tänka att japanska Mitsubishi hade sin storhetstid för något decennium sedan. Men trots att företaget inte längre deltar i rally-VM:s högsta division, ska lägga ner Evolutionmodellen och inte längre tillverkar bilar (med Volvo) i Holland så går företaget som helhet bra. Till och med bättre än någonsin, om man ska tro den vinst Mitsubishi Motors redovisade för det bokslutsår som avslutades sista mars i år. Vinsten blev hela 123,4 miljarder yen, eller motsvarande 7,8 miljarder kronor.

Försäljningen ökade för företaget på nästan samtliga marknader i världen, undantaget Thailand, där försäljningen sjönk med hela 40 procent. I Europa ökade försäljningen med hela 11 procent, till 202 000 sålda bilar, delvis tack vare nya Outlander i plug in-hybrid-utförande. Sett globalt stod annars Sydostasien för en fjärdedel av företagets försäljning. Det är även här den största framtida tillväxten ska ske – och en försäljningsökning på 44 procent planeras över de kommande tre åren.

Resultatet innebär också att Mitsubishi, för första gången på över 16 år, delar ut utdelning till företagets aktieägare, samt att man nu förväntar sig nå målet på en vinst på 135 miljarder yen redan till nästa år – två år tidigare än planerat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!