Volvo 144

Volvos Torslandafabrik 50 år – ökar kapaciteten med 100 000 bilar

I dag är det på dagen 50 år sedan Volvos Torslandafabrik på Hisingen i Göteborg invigdes. Det firar Volvo med att på jubileumsdagen öppna en ny tillverkningsanläggning som ökar produktionskapaciteten från 200 000 till 300 000 bilar.

1961 tillverkades första karossen i vad som då var Volvos nya fabrik – Torslandaverken, i dag Torslandafabriken. Men det var först 1964 som fabriken invigdes av Sveriges kung Gustaf VI Adolf, närmare bestämt den 24 april 1964. Torslandafabriken fyller med andra ord 50 år just i dag. Det har vi uppmärksammat i den här artikeln samt i bildgallerierna du ser nedan (nya bilder sedan sist, så du inte missar dessa).

För att fira själva årsjubileumet vad passar då bättre än att denna dag inviga en ny era för Torslandafabriken? Det är precis vad Volvo gör. I dag öppnade nämligen Volvo dörrarna till den 24 000 kvadratmeter stora nya tillverkningsanläggningen Torslanda TA3.

I och med den ny anläggningen på Volvos Torslandafabrik ökar man produktionskapaciteten från 200 000 till 300 000 bilar årligen. Ett viktigt steg för att kunna möta de sedan några år tillbaka uppsatta mål, det vill säga att tillverka och globalt sälja 800 000 bilar årligen. I dag säljer Volvo drygt hälften av den siffran.

Första bilmodell att tillverkas i Torslanda TA3 blir nya Volvo XC90 vars produktion sätter igång i höst. Marknadslanseringen äger rum under första kvartalet 2015.

Den nya fabriksanläggningen har cirka 300 robotar som står för en stor del av monteringsarbetet. Men graden av automatisering har minskats jämfört med tidigare och samarbetet mellan maskin och människa har fått större fokus. Det har lett till lägre investeringskostnader, bättre utnyttjande av golvyta samt mindre team med montörer (5-8 stycken jämfört med 15 normalt) vilket ska bidra till högre effektivitet med minskade stilleståndstider. 80 nyanställda montörer beräknas sysselsättas i Torslanda TA3 som räknas som en av världens mest moderna bilfabriker.

Nedan kan du, utöver fantastiska bilder, ta del av historien om Torslandafabriken, från 1960-talet till i dag. På bilden ovan ses Svante Simonsson och Gunnar Engellau vid den första tillverkade Volvo 144, en bil som senare skulle visa sig bli Volvos första miljonsäljare.

Volvos Torslandafabrik 1964-2014

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!