Foto: Volkswagen / Abdruck fuer Pressezwecke honorarfrei

VW-ingenjörer vågade inte ifrågasätta orimliga mål från ledningen

Kraven var stenhårda, men ingenjörerna vågade inte motsätta sig förra vd:n Martin Winterkorn i hans jakt på allt lägre och orimliga utsläppssiffror.

Volkswagens tidigare vd Martin Winterkorn, som avgick strax efter att dieselutsläppsskandalen uppdagades, stod på bilsalongen i Genève våren 2012 och sa att hans företag ville sänka koldioxidutsläppen med 30 procent på tre år.

Enligt tyska Bild am Sonntag insåg Volkswagens ingenjörer tidigt att Winterkorns önskan och krav var svåra att uppnå, men de vågade inte ifrågasätta honom. Därför började de i stället att justera på otillåtna sätt för att kunna uppvisa siffror som tilltalade chefen. Bland annat uppges det att de manipulerade lufttrycket i däcken och blandade motorolja med dieselolja.

Det ska vara en av ingenjörerna vid forsknings- och utvecklingsavdelningen i Wolfsburg som påbörjade upprullningen av den nya skandalen där omkring 800 000 bilar har felaktiga förbruknings- och koldioxidvärden. Den anställda gick till sina närmaste chefer och berättade om bedrägeriet som sedan officiellt uttrycktes ha upptäckts i samband med internutredningar.

Volkswagens företags- och ledningskultur har debatterats flera gånger sedan den 18 september då den första skandalen drogs fram i ljuset. De nya uppgifterna om hur ingenjörer inte vågade ifrågasätta högsta ledningen lär spä på denna diskussion.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!