Komplexa och kostsamma katalysatorstölder

Antalet stölder av katalysatorer har ökat explosionsartat de senaste två åren, under 2020 med hela 4 000 procent. Och det blir komplicerat och dyrt för de drabbade.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

I slutet av 2019 började Larmtjänst, som för statistik över bland annat bildelsstölder i Sverige, att se en ökning av antalet stulna katalysatorer. Under 2020 skedde så många stölder att man förstod att det inte var en tillfällighet, från 74 stölder 2019 till 3 197 under 2020. Det har inneburit ökade kostnader för försäkringsbolagen och en hel del oreda, framför allt är det krångligt för bilägare som drabbas.

Till en början trodde man att det rörde sig om internationella kriminella ligor, precis som med de flesta andra bildelsstölder, men det visade sig inte riktigt stämma.
När polisen började hitta vilka som gjorde de här tillgreppen upptäckte de att det var precis lika många, om inte fler, inhemska svenska kriminella personer som stal katalysatorer, berättar Fredrik Lindstedt, utredningsinspektör på Larmtjänst.
Polisen bekräftar att deras bild av gärnings­personerna förändrats i och med att fler inhemska kriminella upptäckts stjäla katalysatorer.
– Det är ett problematiskt brott, eftersom det är svårt att gripa någon på bar gärning. Vi vet ungefär hur många katalysatorer som tillgrips, men inte vad som händer med dem sedan. Vi har teorier om att de förs utomlands.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!