Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Glasögonen som ser vart du tittar

Nästa år blir förarövervakning ett lagkrav för att komma åt förartrötthet. Svenska företaget Tobii, världsledande inom ögonanalys, satsar stort på att hjälpa bilindustrin. Teknikens Värld testar – hur trött är jag och hur bra fungerar bildskärmen i Volkswagen ID.4?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Ny forskning visar att 95 procent av alla dödsolyckor i trafiken beror på förarmisstag. Fel som till stor del beror på trötthet.
EU-kommissionen skärper därför kraven på nya bilar och redan 2022 måste nyintroducerade bilmodeller ha system som varnar när föraren tappar fokus. 2024 gäller kraven alla nya bilar som säljs i EU.
Den nya lagstiftningen ökar behovet av olika förarövervakningssystem. Svenska företaget Tobii är ett av världens ledande företag inom det speciella område som mäter av ögonrörelser, ”eyetracking”. Nu slår man sig in på bilmarknaden med ny förarövervakningsteknik som både kan larma om föraren blir trött, men också hjälpa biltillverkarna att utveckla förarmiljöer som hjälper föraren att hålla fokus på vägen.
Teknikens Värld har testat företagets nya glasögon som i realtid visar var blicken hamnar under körning. Och det är inte alltid på vägen.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!