Koenigsegg Agera R

Koenigsegg utvecklar V8 utan kamaxlar

Svenska Koenigsegg har gjort sig kända över hela världen för sina rekordsnabba supersportbilar, nu vill man bli kända även för att ligga i teknikens framkant – nästa Koenigsegg får nämligen en motor helt utan kamaxlar.

Det har pratats och ryktats om det länge, men det är först nu som en produktionsfärdig version verkar vara på gång av Koenigseggs V8-motor i ett utförande helt utan kamaxlar. Det är genom ett samarbete med motorutvecklingsfirman Cargine, som likt Koenigsegg huserar i Ängelholm, som tekniken, som av vissa betecknats som en viktig del i framtidens motorer, har utvecklats.

Tekniken går ut på att ventilstyrningen sker med hjälp av tryckluft i stället för med hjälp av en eller flera kamaxlar. Den stora fördelen med denna teknik är att ventilstyrningen blir helt variabel, och att man på så sätt kan anpassa ventiltiderna med precision för att öka effekt och minska bränsleförbrukning. Jämfört med motorer i vanliga bilar ska förbrukningen minska med omkring 30 procent. Dessutom sägs tekniken vara lättare än de konventionella kamaxlarna.

Nackdelen är kostnaderna, teknik med pneumatiska ventiler är fortfarande sådant som främst finns i Formel 1 (där det introducerades av Renault 1985) och prisbilden för tekniken är hög. Dessutom har det funnits problem med ljudnivån, som blivit väldigt hög. Bägge dessa nackdelar har dock jobbats hårt med hos Koenigsegg, och nu ska alltså tekniken snart vara redo för serieproduktion. (Samtidigt som man får anta att varken ett lite högre pris och en lite högre ljudnivå utgör något större hinder inom Koenigseggs kundkrets.)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!