BMW kolfiber

Mer kolfiber i framtida BMW

BMW vill öka sin andel i kolfibertillverkaren SGL Carbon, rapporterar der Spiegel.

Nästa generation BMW-bilar kommer innehålla alltmer kolfiber. För att klara av det vill man nu köpa in sig i företaget SGL Carbon, ett företag BMW:s huvudägare Susanne Klatten redan äger till 29 procent. 

 – Vi har ett grundläggande intresse i SGL, säger en högt uppsatt källa inom BMW enligt der Spiegel. 

 Källan ville inte uppge hur stor andel man tänkt sig men der Spiegel uppger att 20 procent inte är otänkbart eftersom det skulle göra den bayerska biltillverkaren till majoritetsägare.

 BMW och SGL Carbon inledde i vintras ett samarbete med en investering i en amerikansk fabrik som ska tillverka delar till BMW.

 Volkswagen gav sig in i matchen om kolfibertillverkaren tidigare i våras då man köpte in sig med 8,2 procent och drog då i gång både aktiekursen och striden om SGL Carbon. Volkswagen uppges vara intresserat av att dryga ut sin andel i SGL Carbon ytterligare, också där via en högt uppsatt källa till der Spiegel. 

 Bakgrunden till de bägge biljättarnas satsning på SGL Carbon har sin grund i att de vill säkra tillgång till kol och kolfiberteknik. BMW visade tidigare i år upp konceptbilarna i3 och i8, som båda bestod av kolfiberförstärkt plast. Tidigare har problemet med kolfiber framförallt varit priset, men ny teknik gör nu materialet billigare samtidigt som priset på stål har gått upp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!