090823-rubens-barrichello

Barrichellos första vinst på fem år

Dagens startfälts mest rutinerade förare korsade mållinjen först av alla. Det var Rubens Barrichellos första vinst sedan september 2004. Men frågan är vem som hade vunnit om inte McLaren och Lewis Hamilton tabbat sig. För Finland gick det bra, men för Luca Badoer såg det hopplöst ut.

Först ut i starten var de båda McLaren-bilarna med Lewis Hamilton och Heikki Kovalainen i nämnd ordning, men strax bakom sig hade de 37-årige Rubens Barrichello, Brawn GP. Från sjätte startruta ”kersade” sig Ferraris Kimi Räikkönen förbi både VM-ledaren Jenson Button, Brawn GP, och en av konkurrenterna till titeln – Sebastian Vettel i Red Bull.

Vettels otur som återkommer då och då under säsongen verkar hålla i sig. Under helgens träning smällde han en motor vilket han även gjorde under racets 24:e varv. Han lopp var över och då låg han redan långt bak på grund av problem med tankriggen under första depåstoppet som gjorde att han gick gå in i depå igen kort därefter.

VM-ledaren Jenson Button hade vissa problem med bilen vilket gjorde att han inte kunde hålla riktigt samma tempo som övriga och ett tag såg det ut som han skulle gå poänglös från banan för första gången i år. Han slutade till sist på en sjunde plats efter att ha jagat Fernando Alonso, Renault, på sjätte plats under loppets sista tredjedel.

När Hamilton gick in i depå första gången, varv 16, tog sig Kovalainen och Barichello förbi. Sistnämnda stannade ute till varv 19 medan finnen gick i depå på varv 17. När brasilianaren så kom ut på banan igen efter första stoppet klämde han sig in mellan Kovalainen och Hamilton som ledde med några sekunders marginal. En marginal som krympte till 3,6 sekunder när det var dags för den brittiske världsmästarens andra depåstopp och som kan ha kostat honom en eventuell seger. På väg in i depån på varv 36 såg vi klart och tydligt på TV-bilderna att McLaren inte hade packat upp de nya framdäcken ur sina påsar. På det förlorade Hamilton cirka tre sekunder, kanske mer. När Barrichello sedan gjorde ett snabbt depåstopp på varv 40 förstod vi att McLarens misstag i depån var dyrbart. Barrichello kom ut innan Hamilton hade hunnit passera. Marginalen till brasilianarens fördel var flera sekunder och minskade inte mycket förrän Barichello säkerhetskörde de sista varven för att inte riskera sin första vinst på nästan fem år.

En annan finne som gjorde ett finfint lopp i dag var Kimi Räikkönen, Ferrari, som slutade trea efter att ha tagit sig förbi landsman Kovalainen under dennes andra depåstopp. Räikkönen hade för långt fram till Hamilton för att ens egentligen försöka och bakåt hade han en ganska betryggande marginal då Kovalainen inte körde helt hundra, vilket också visade sig när Nico Rosberg, Williams, kom stormande bakifrån men som ändå aldrig tog sig förbi. Alltså finskt på tredje och fjärde plats – grattis Finland!

Andra iakttagelser under dagens lopp var att Red Bull har vissa problem nu och blev poänglösa eftersom Vettel avbröt och Mark Webber inte kunde förbättra sin startposition som nia. Polske Robert Kubica, BMW, gjorde sitt näst bästa lopp i år och slutade åtta vilket gav honom en poäng att lägga till hans tidigare två.

De båda Brawn GP-bilarna var länge innehavare av snabbaste varvet i Valencia, men på näst sista varvet dök Timo Glock upp som gubben i lådan. Från sin fjortonde plats körde han snabbare än någon annan under dagen. Läckert!

För de tre nykomlingarna (Torro Rossos Alguersauri får fortfarande ses som en sådan) gick det inte så bra, de slutade sist om man bortser från Williams Nakajima som fick en uppslitande punktering. Det syns att det är svårt att slå sig in bland de redan etablerade F1-förarna. Värst gick det för Felipes Massas ersättare i Ferrari, Luca Badoer – startfältets äldste förare. Han snurrade ett par gånger, väjde märkligt för andra nykomlingen Grosjean, Renault, i depån och fick även ett drive thru-straff efter att ha klippt vita linjen med vänster hjulpar på väg ut från depåstoppet. Frågan är om han ska fortsätta köra för Ferrari, han kostar ju teamet värdefulla poäng i konstruktionsmästerskapet.

Rubens Barrichello visade verkligen glädje efter loppet och tillägnade tionde F1-segern i karriären till sin familj, sitt hemland och så klart landsmannen Felipe Massa vars skada Barrichello indirekt är skyldig till. Han hade ett budskap till sin landsman på sin hjälm i dag.

Segern var Barrichellos första sedan Kinas GP-lopp 26 september 2004, då i Ferrari.

Kan han följa upp med en seger på belgiska Spa-banan nästa vecka? Har hans Brawn GP-bil något att sätta emot bilarna med KERS? Vad tror du?

Resultat Europas GP, 23 augusti 2009
#FörareTeamTid
1Rubens BarrichelloBrawn-Mercedes1:35:51.289
2Lewis HamiltonMcLaren-Mercedes+2.3 sek
3Kimi RäikkönenFerrari+15.9 sek
4Heikki KovalainenMcLaren-Mercedes+20.0 sek
5Nico RosbergWilliams-Toyota+20.8 sek
6Fernando AlonsoRenault+27.7 sek
7Jenson ButtonBrawn-Mercedes+34.9 sek
8Robert KubicaBMW Sauber+36.6 sek
9Mark WebberRBR-Renault+44.9 sek
10Adrian SutilForce India-Mercedes+47.9 sek
11Nick HeidfeldBMW Sauber+48.8 sek
12Giancarlo FisichellaForce India-Mercedes+63.6 sek
13Jarno TrulliToyota+64.5 sek
14Timo GlockToyota+86.5 sek
15Romain GrosjeanRenault+91.7 sek
16Jaime AlguersuariSTR-Ferrari+1 varv
17Luca BadoerFerrari+1 varv
18Kazuki NakajimaWilliams-Toyota 
-Sebastien BuemiSTR-Ferrari 
-Sebastian VettelRBR-Renault 
Resultat Europas GP, 23 augusti 2009
#FörareTeamTid
1Timo GlockToyota1:38.683
Förar-VM, 23 augusti 2009
#FörareTeamPoäng
1 Jenson Button Brawn-Mercedes72
2 Rubens Barrichello Brawn-Mercedes54
3 Mark Webber RBR-Renault51.5
4 Sebastian Vettel RBR-Renault47
5 Nico Rosberg Williams-Toyota29.5
6 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes27
7 Kimi Räikkönen Ferrari24
8 Jarno Trulli Toyota22.5
9 Felipe Massa Ferrari22
10 Timo Glock Toyota16
11 Fernando Alonso Renault16
12 Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes14
13 Nick Heidfeld BMW Sauber6
14 Robert Kubica BMW Sauber3
15 Sebastien Buemi STR-Ferrari3
16 Sebastien Bourdais STR-Ferrari2
17 Giancarlo Fisichella Force India-Mercedes0
18 Adrian Sutil Force India-Mercedes0
19 Kazuki Nakajima Williams-Toyota0
20 Nelsinho Piquet Renault0
21 Jaime Alguersuari STR-Ferrari0
22 Romain Grosjean Renault0
23 Luca Badoer Ferrari0
Konstruktörs-VM, 23 augusti 2009
#TeamPoäng
1Brawn-Mercedes126
2RBR-Renault98.5
3Ferrari46
4McLaren-Mercedes41
5Toyota38.5
6Williams-Toyota29.5
7Renault16
8BMW Sauber9
9STR-Ferrari5
10Force India-Mercedes0

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!