110704-ecclestone-f1-ljud

Ecclestone hotar stämma FIA

Formel 1-chefen Bernie Ecclestone hotar att stämma motorsportförbundet FIA över de nya reglerna om det karaktäristiska F1-motorljudet försvinner.

       – Den nya motorn är inte Formel 1 – den låter inte alls som Formel 1, säger Ecclestone till brittiska the Independent. 

Ursprungligen gällde bråket kring 2014 års motorspecifikationer att FIA ville se fyrcylindriga motorer, vilket ledde till att teamen och FIA kompromissade fram V6-motorer. De nya motorerna är svagare än de snart förbjudna motorerna och Ecclestone är orolig att det kommer leda till minskade intäkter.

Nu går Bernie Ecclestone till attack, och menar att sponsorer och race-arrangörer kommer dra sig ur F1 och istället gå över till amerikanska IndyCar om reglerna inte ändras. 

–  tror att de här nya motorerna kommer ta bort vad folk vill ha när de kommer till Formel 1-race – det vill säga glamouren och ljudet – och därför kommer de inte kunna sälja biljetter och därmed inte heller kunna ge oss betalt, säger Ecclestone.

Han menar att de nya motorerna bryter med hans företag Delta Topcos kontrakt med FIA, eftersom de skrivit under att Ecclestones företag ska promota Formel 1 de närmaste 100 åren vilket nu blir svårare. 

Alla är inte eniga i kritiken. Ferraris vd Luca di Montezemolo berättar för italienska La Gazzetta dello Sport att:

– Beslutet om en turboladdad V6-motor 2014 är riktigt och jag är glad att sunt förnuft har segrat, säger Luca di Montezemolo enligt In Auto News.       

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!