060619_stcc

Halva startfältet försvann vid STCC på Mantorp!

Det blev en dyr afton vid STCC-deltävlingen på Mantorp Park, den tredje för året. Bilar försvann i parti och minut under de 28 varven, men inget skakade regerande mästaren Richard Göransson som tog årets första seger.

Det började redan i utgången av första kurvan. Thomas Engström, Honda, tvingades bryta.

- Jag vet inte vad som hände. Plötsligt blev jag bara påkörd, säger Thomas Engström.

Vi kan berätta att det var Robban Dahlgren, Volvo, som träffade dig. Det erkände han direkt när vi konfronterade honom efter målgång.

- Jepp, det var jag, sa Robban.

Att Dahlgren rammade Engström berodde dock på att han själv i sin tur blivit påkörd av teamkamraten Alexander Storckenfeldt! Två Volvo ute ur leken inom ett varv. 

Någonstans i samma veva fick Nicklas Kalrsson, Opel, en smäll och var borta ur striden.

Bara några kurvor senare rullade Edward Sandström, BMW, rejält.

- Jag gick jämsides med Johan Sturesson, Peugeot, över ett krön och plötsligt befann jag mig farandes av banan baklänges. Jag vet inte om det var han eller jag som flyttade i sidled. sa Edward.

Resultatet blev en luftfärd över avbärraräcken och minst två varv i luften innan bilen krashlandade. Edward klarade sig med lättare hjärnskakning, bilen mår betydligt sämre.

Edwards teamchef, Janne "Flash" Nilsson, tvingades se det mesta av loppet som åskådare. På det fjortonde varvet fick hans nya motor inget oljetryck och det var bara att parkera.

Peugeots båda förare, Johan Sturesson och Stefan Söderberg, drabbades av bärarmshaverier och tvingades parkera längs banan.

Thed Björk, Audi. började plötsligt köra långsamt och det berodde på att avgasröret klämts samman vid en påtryckning bakifrån. Vid däcksbytet rätade mekanikerna ut röret och Thed kunde avancera till sjunde plats och bibehålla SM-ledningen med fyra pinnar.

Nio bilar i mål med Göransson etta före Robin Rudholm, BMW, som äntligen fick poäng efter att ha dominerat årets två inledande tävlingar bara för att bli poänglös. Han fick hjälp till extra poäng på sista varvet av teamkamraten Duncah Husiman, BMW, som snällt släppte förbi honom och själv blev trea.

- Visst hade jag kunnat göra livet svårare för Robin, men varför, erkände Huismann. Jag ska köra WTCC för BMW och kommer att missa något race i STCC, så...

Richard Göransson var klart nöjd med sin seger.

- De två första racen i år har inte gått bra, men det har varit mitt fel. Nu fungerade allt, pojkarna i depån var suveräna. och jag måste ge dem något tillbaka.

- Jag får gå till Systembolaget imorgon. Grabbarna förtjänar en bläcka!

STCC 2006

1) Thed Björk, 18

2) Richard Göransson, 14

3) Tomas Engström, 14

4) Fredrik Ekblom, 13

5) Robin Rudholm, 12

6) Duncan Huisman, 11

7) Robert Dahlgren, 10

8) David Björk, 9

9) Johan Stureson, 7

10) Tommy Kristoffersson, 4 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!