080328-mclaren-f1-lm

Lewis Hamilton får exklusiv McLaren F1 LM vid vinst

McLaren-föraren Lewis Hamilton kan ha ett extra stort leende på läpparna efter säsongen om han står som slutlig vinnare. Visst, han har en extra tjock plånbok då, men det är inte det som intresserar honom. Vid vinst får han en superdyr exklusiv McLaren F1 LM.

Lewis Hamilton har de senaste tio året haft en obesvarad kärlek. Som ung liten grabb för tio år sedan besökte han McLarens F1-fabrik och fick då syn på en extraordinär bil – en orange McLaren F1 LM som endast byggts i fem exemplar. Hamilton har uttryckt det som att han blev kär från första stund han såg bilen.

Kärleken kan, med en portion tur och skicklighet, bli besvarad i hösten när säsongen avgjorts. Står hans namn listat överst i VM-tabellen ska Ron Dennis ge honom en McLaren F1 LM, en bil som fem samlare världen över håller hårt i och som väldigt sällan byter ägare. Den exklusiva supersportbilen värderas till omkring 25 miljoner kronor.

Vad är det då som är så speciellt med LM-versionen av McLaren F1? Dels är den lackerad i papaya-orange för att hedra företagets grundare Bruce McLaren, dels har den prestandasiffror som får de flesta att kippa efter andan, även ägarna till vanliga ”tråkiga” McLaren F1. Jämfört med standardversionen är bilen lättad med 80 kilo och levererar lagom många hästkrafter – närmare bestämt 680 stycken. Motorn är en V12 på 6,1 liter och ger man järnet med bilen sticker den iväg till 100 km/h på under tre sekunder. Toppfarten en bra bit över 320 km/h.

Om nu britten Lewis Hamilton vinner årets F1-säsong, frågan är då vad han blir mest glad över? Vinsten, som han så snöpligt tappade i slutskedet av förra säsongen, eller supersportbilen som han kan glänsa med på sin uppfart?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!