Människa mot maskin – vem är snabbast?

Vem vinner duellen? Världsmästaren av kött och blod i form av Valentino Rossi eller en Motobot, en plåtnicklas från Yamaha.

Hör du till dem som betraktar det här med autonom körning med misstänksamhet och hävdar att människans färdigheter bakom ratten är oöverträffade? Då har du delvis fått vatten på din kvarn tidigare när det visat sig att 

självkörande bilar kör för bra och därmed blir påkörda. Men hur vore det med en regelrätt duell i fart – människa mot maskin? Den är gjord, och människan vann.

Jämförelsen gjordes dock på två hjul då Yamahas robotförare Motobot mötte tuffast möjliga motstånd i form av den flerfaldige världsmästaren och Yamaha-föraren Valentino Rossi.

Roboten Motobot började utvecklas 2015 och sitter på en helt vanlig motorcykel där den kontrollerar styre, gas, bromsar, koppling och växling. Även om roboten i dag inte slår en världsmästare så hävdar Yamaha att den kör bättre än en amatör. Men faktum kvarstår: människan slår maskinen. Än så länge.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!