110727-mclaren-mp412c-gt3

McLaren MP4-12C GT3 – tävlingsbilen debuterar

Efter den succéartade lanseringen av McLarens supersportbil MP4-12C är det nu dags för tävlingsversionen, med tilläggsnamnet GT3. Premiären blir på Spa i helgen.

McLaren MP4-12C GT3 må vara ett av bilvärldens mest komplicerade bilnamn. Nästan som ett kodat meddelande från en hemlig underrättelsetjänst. Nu kan det dock finnas anledning att lägga namnet på minnet, i alla fall om McLaren får som de vill. MP4-12C GT3 är nämligen namnet på tävlingsversionen av McLarens nya supersportbil MP4-12C (redan det ett namn som är milt krångligt att säga snabbt).

 McLaren, som ju i grunden ännu får sägas vara ett racingteam, har mycket att bevisa. Föregångaren till MP4-12C, McLaren F1 från mitten av 1990-talet, rönte stora framgångar i racingtappning. Bland många andra bedrifter stod en McLaren F1 GTR som totalsegrare i 1995 års Le Mans 24-timmars. McLaren har redan sålt omkring 20 exemplar av MP4-12C GT3 till olika privatteam, och sedan de första GT3-prototyperna rullade ut från fabriken i Woking, Storbritannien, har mycket vidareutveckling gjorts för att få bilen perfekt.

 Om utvecklingen har gett resultat får vi se i helgen, då är det nämligen upp till bevis för McLaren MP4-12C GT3, i och med att den kommer delta i 24-timmarsloppet på legendariska Spa Francorchamps i Belgien. McLarens GT-team ställer upp med tre bilar och totalt tio förare. Bilen har visserligen redan körts på Spa, men bara i uppvisningssyfte inom det brittiska GT-mästerskapet. Då slutade man på platserna tolv och fyra. Men det var bara uppvisning, nu är det på riktigt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!