110605-porsche le mans

Porsche återvänder till Le Mans

Bilmärket som genom tiderna har flest totalsegrar i Le Mans vill vinna igen. Nu utvecklar man en ny bil och gör comeback i kungaklassen LMP1 till år 2014.

Det är ett tungt arv som ingenjörerna i tyska Zuffenhausen, Stuttgart, har att falla tillbaka på, eller leva upp till. Hela 16 gånger har Porsche lyckats kamma hem totalsegern i den prestigefyllda långdistanstävlingen. Nu har det dock gått hela tretton år sedan senaste vinsten, med Porsche 911 GT1 år 1998, och det har således börjat rycka i fingrarna på de goda tyskarna. Därför bekräftar nu Porschechefen Mattias Müller att företagert är i full gång med att utveckla en ny bil kapabel till att ta hem totalsegern.

De senaste åren har Porsches fabriksteam mest sysslat med GT-racing med modifierade versioner av Porsche 911, samt i den lite motorsvagare LMP2-klassen med specialbyggda RS Spyder. Nu ämnar man alltså återgå till de främsta leden och konkurrera med Peugeot och Audi i LMP1-klassen. Det är dock osäkert om Porsche kommer gå samma väg som konkurrenterna och välja dieselmotor, då är det troligare att man väljer att implementera den typ av svänghjulskopplad hybridteknik som redan testats i motorsvagare tävlingsbilar. Men Müller säger också att utvecklingsarbetet är på ett så pass tidigt stadium att inget drivlinealternativ har uteslutits än. 

Premiärtävlingen för den nya bilen är planerad till 2014. Se bildgalleri från tidigare Porscheframträdanden i Le Mans nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!