110718-clio williams

Renault Clio Williams på väg tillbaka

Renault kommer förse Williams med motorer i Formel 1 nästa säsong. Den legendariska kombinationen kan göra att en nytolkning av 90-talsikonen Renault Clio Williams kan vara på väg.

Under 1990-talet var Williams och Renault en kombination som gav flera världsmästartitlar i Formel 1, med legendariska förare som Jacques Villeneuve och Damon Hill bakom ratten. Nyligen blev det också officiellt att den legendariska kombinationen Williams-Renault är på väg tillbaka. Och det redan nästa år. Anledningen är förmodligen att resultaten för årets säsong, då Williams har kört med Cosworth-motorer, hittills varit allt annat än tillfredsställande för det brittiska stallet.

Men det återupplivade samarbetet kommer inte bara att märkas på Formel 1-banorna, utan även på allmänna vägar, rapporterar brittiska AutoExpress. Det finns nämligen långt gångna planer på att göra en modern tappning av en av de mest omtalade ikonerna från 1990-talet – Renault Clio Williams. Bilen sägs komma redan nästa år, och färgschemat blir naturligtvis samma som förr, i blått och guld. En talesperson för Renault beskriver också att de “inte vill fläcka samarbetet med en enkel marknadsföringsövning – ni kan vara säkra på att det blir något med en tillräcklig uppgradering från standardbilen”. Enligt Williams F1:s styrelseordförande Adam Parr är diskussioner redan påbörjade.

En helt ny generation Clio är på gång till 2013, och en Clio Williams baserad på nuvarande modell blir förmodligen en bra avslutning på nuvarande modells livscykel. Vi kan räkna med att en hel del av de tekniska specifikationerna på den kommande Clio Williams blir likartade med de hos dagens tävlingsversion Clio Trophy. Effektmässigt kommer bilen förmodligen trimmas upp till omkring 240 hästar, enigt AutoExpress källor. Räkna dock med att den effektmässigt inte kommer trampa in alltför långt på jaktmarkerna för 250-hästars Megane Sport. 

Precis som på den ursprungliga Clio Williams, men i motsats till många andra tävlingsbilsinspirerade GTI-vagnar, kommer nytappningen att inkludera en mer luxuös och välutrustad interiör gentemot standard-Clion. Förmodligen kommer standardutrustningen inkludera både navigator, klimatanläggning och välstoppade Recaro-stolar. Prislappen lär hamna på runt 250 000–300 000 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!