Småglin i test. Bagageutrymmena mättes med blöjpaket där Seat Ibiza vann med 98 stycken. Foto: Ulf H Holmstedt / Teknikens Värld

Småbilskarusellen

Vi gräver i vårt enorma arkiv, som började ta form redan 1948, och lyfter fram bilder som har gjort mer än ett avtryck.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

En bekant syn men ändå inte. Fyra småbilar i test tillhör inte vanligheterna i dessa dagar men 1994 var biltypen högaktuell. En av bilarna skulle visa sig vara överlägsen. Klura på vilken, svaret kommer längre ner i denna text.
Vyn över Gamla Stan i Stockholm är sig lik men den slingrande vägbanan bilarna klättrar på finns inte kvar. Trafikplatsen Slussen, med sin unika klöverdesign, invigdes 1935 och började rivas 2016 för att ge plats åt en ny konstruktion som beräknas vara klar 2025.

Av de fyra bilmodellerna finns två kvar i dag: Seat Ibiza i fronten samt Opel Corsa, bil nummer tre i raden. Daihatsu Charade och Fiat Punto, som ses kränga längst bak i raddan, gick ur tiden 2000 respektive 2018.
Testet började med sur hållning: småbilen var på tok för dyr tyckte vi. Prisgapet till nästa storleksklass var för litet. Men så var det ofta de dyraste versionerna med mest utrustning som kom till Sverige.
På jumboplatsen kom Charade. Den var förvisso smidig att köra men var burkig som en bil från 1980-talet. Säkerhetsutrustningen var skral och i älgtestet klarade den blott 55 km/h. Charade var dessutom dyrast av bilarna. Priset på 116 900 kronor var inte ens ett dåligt skämt – det var oförskämt, undrade vi.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!