Provkörning av BMW 225i xDrive Active Tourer

Att BMW kom med en framhjulsdriven bil var en skymf enligt många. Men 2-serien klarade detta tämligen bra och nu finns den även som fyrhjulsdriven. Hurra!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det var mycket som stod på spel för några månader sedan när BMW 2-serie Active Tourer introducerades. Ett helt företags anseende, typ. Aldrig tidigare hade BMW tillverkat en framhjulsdriven bil för massproduktion. Att de i flera år tillverkat Mini var liksom inte samma sak. Det var ju en Mini, ingen BMW.
Men vad vi fick var en Mini, som blev en BMW.
BMW 2-serie Active Tourer är förstås inget annat än en Mini på maskerad oavsett om den driver på framhjulen, eller som xDrive, nu på alla fyra. I allt väsentligt, utom kaross och inredning, är det likadana bilar.
BMW 2-serie Active Tourer har mottagits väl även av sanna BMW-puritaner. Om man hade förväntat sig ramaskrin på olika BMW-forum blev man besviken.
Framhjulsdriften till trots finns körglädjen kvar, och varför skulle den inte det då Mini redan har det, även om den allra vassaste lekfullheten försvunnit i takt med att Mini vuxit. Så till den milda grad att den kan konverteras till en BMW.
Det udda i historien BMW 2-serie Active Tourer är att fyrhjulsdriftsystemet xDrive för första gången används för att göra en framhjulsdriven bil med tvärställd motor till fyrhjulsdriven och inte en bakhjulsdriven med längsmonterad motor till fyrhjulsdriven. Något som BMW pysslat med sedan 1985 även om begreppet xDrive inte kom förrän 2004.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!