Är 0-100 km/h på 4,6 sekunder för långsamt så väntar du till våren och köper iX M60 med över 600 elektriska hästkrafter. Foto: BMW

Provkörning av BMW iX xDrive50

BMW iX är den första modellen i en helt ny, helelektrisk modelloffensiv. Det här är framtiden – och du kan köpa den redan i dag!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det första som slår mig när jag kör i väg med nya iX är tystnaden. Alla elbilar är förstås tysta, men iX är exceptionellt tyst. Det känns som att åka tåg, i en väldämpad X2000-vagn. Det enda jag hör på motorvägen är dunket från betongskarvarna.
BMW har lyckats sällsynt väl med isoleringen och har dessutom utrustat bilen med skumfyllda däck som rullar extremt tyst. Vindbruset är marginellt, men så är också karossen ovanligt hal. Cd-värdet anges till 0,25.

Jag gillar den tysta framfarten, det här är framtiden. Kanske för bilister i allmänhet, men definitivt för BMW. iX-modellen är den första modellen i en ny offensiv av renodlade elbilar som lanseras 2022-2023.
Det är inte bara tystnaden som talar för iX. Prestandan är i toppklass. Drivlinan med två elmotorer, en för framhjulen och en för bakhjulen, är helt ny för BMW. Systemeffekten är 523 hästkrafter i toppversionen iX xDrive50. Vridmomentet på hela 765 Nm trycker iväg bilen vid minsta gaspåslag. 0-100 km/h klaras på 4,6 sekunder, toppfarten är 200 km/h.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!