Foto: Mercedes

Provkörning av Mercedes-AMG GT Black Series

Mercedes-AMG GT är en verklig sportbil som främst konkurrerar med Porsche 911 men i sitt senaste utförande går AMG ett steg längre. Inspirerad av deras tävlingsbil GT3 är nya versionen Black Series en överdängare på det mesta. En verklig racerbil anpassad för gatan, inte tvärtom. Priset? 3,8 miljoner kronor.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Att jobba extra är bra, så länge det inte handlar om svartjobb. Nu kommer Mercedes-AMG med slutprodukten av allt övertidsarbete – GT Black Series. Efternamnet står för det hårdaste som Mercedes har att erbjuda, som har trimmats extra med högre effekt, lägre vikt och optimerad aerodynamik för att bli en banbil för gatbruk.

Historien om AMG är välkänd för bilnördar, här kommer en kort resumé: 1967 börjar före detta Mercedes-ingenjörerna Hans Werner Aufrecht (född 1938) och Erhard Melcher (1940) bygga tävlingsmotorer i tyska byn Burgstall an der Murr utanför Stuttgart i nytecknade firman ”AMG Motorenbau und Entwicklungsgesellschaft mbH”. Initialerna hämtas från herrarnas efternamn samt Aufrechts födelseort Großaspach. Första egenutvecklade tävlingsbilen var AMG 300 SEL 6,3 (W109) ”Red Snow” som tävlade 1971. 1976 flyttas merparten av verksamheten till staden Affalterbach, samtidigt kliver Melcher av sitt delägarskap och påbörjar fast anställning hos motorutvecklingsavdelningen som är kvar i Burgstall. 1999 blir Mercedes huvudägare i företaget och sex år senare köps resterande andel. Huvudkontoret för Mercedes-AMG ligger fortfarande i Affalterbach.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!