EQB känns igen på den släta fronten. Nu säljs den bara med fyrhjulsdrift, men en framhjulsdriven instegsmodell är på gång. Foto: Mikael Stjerna / Teknikens Värld

Provkörning av Mercedes EQB 300 4Matic

Mercedes kompakta suv GLB har stöpts om till elbil och fått ett nytt namn – EQB. Samma drivlina som i lillebror EQA, 42 mil i räckvidd och snabbladdning med 100 kW.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det hörs på namnet att EQB tillhör den nya elektrifierade grenen på släktträdet. Men EQB är ingen ny konstruktion, den bygger helt och hållet på kompaktsuven GLB. Det finns sämre gener att brås på. GLB – och EQB med för den delen – är en rymlig suv med kompakt kaross. Sju säten finns att få som tillval. Sjusitsmöjligheten ger EQB en speciell fördel bland elbilkonkurrenterna. Det är i dag bara ett fåtal elbilar som erbjuder sju sittplatser. De kan räknas på ena handens fingrar.

Drivlinan är densamma som i lillebror EQA. Batteriet med brukbara 66,5 kWh ger en räckvidd på 42 mil. Du kan ladda hemma med 11 kW och trefas, samt snabbladda med upp till 100 kW.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!