Ett eldrivet skepp kommer lastat med största bildskärmen och lägsta luftmotståndet. Foto: Mercedes

Provkörning av Mercedes EQS 450+

En 5,2 meter lång och 2,5 ton tung lyxbil från Mercedes har förstås allt. En ny plattform utvecklad för elbilar betyder den allra senaste tekniken och massor med finesser från framtiden. Ändå, när vi får provköra nya Mercedes EQS pratar vi mest om det som inte finns.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Vi har hört det från Porsche, Audi, Kia och Hyundai. 800 Voltsystem i elbilar är framtiden och den senaste tekniken. 800 Volt ska göra snabbladdningen ännu snabbare och energihanteringen i bilens högspänningsdel ännu bättre.
Men när Mercedes nu visar sin allra modernaste bil, bilen som ska visa allt vad Mercedes kan, och helst lite till, så är det konventionell teknik på 400 volt som gäller.
Mercedes ger två, tre olika förklaringar till varför Mercedes står kvar på 400 volt. Vi kan börja med ingenjörernas. De menar att flera högspänningskomponenter fortfarande vill ha 400 volt och då måste 800 volt transformeras ner, vilket ger effektförluster. Förluster som i sin tur tar bort fördelarna med 800 volt. Enligt samma ingenjörer ger inte 800 volt så mycket snabbare laddning i praktiken. Sen säger de i nästa andetag att deras 400 volt laddar tillräckligt snabbt – om än inte lika snabbt som 800 volt.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!