Fronten är låg och kan höjas 40 mm med ett lyftsystem som kostar 32 600 kronor. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Provkörning av Porsche 911 GT3 (2021)

Den är mer lik tävlingsbilen än någonsin tidigare, den är större, starkare, har bättre aerodynamik och finns med manuell växel­låda. Nu får vi äntligen känna vad nya Porsche 911 GT3 går för!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Likt en hajfena sticker taket och vingen på den blå 911 GT3 upp över staketet när den skär genom NGK-krönet på Ring Knutstorp. Jag vänder mig om på balkongen jag står på och ser GT3 snirkla sig genom Lito och Bäcken innan boxersexan får sträcka ut sig på start/mål-rakan. Ettrigt letar den sig snabbt upp mot maxvarv på sanslösa 9 000 r/­min och öronen kan insupa det fantastiska raspiga ljudet.

Ännu bättre är ljudet när jag tre ­minuter senare sitter bakom ratten och ser den gula varvräknarnålen leta sig upp till samma nivåer innan en hård inbromsning in i Ronnie Peterson-kurvan. Till skillnad från ­tidigare GT3-generationer har Porsche för första gången gett nya GT3 dubbla triangellänkar fram. Något som aldrig har suttit på en gatlegal 911. Endast tävlingsversionen 911 RSR, som Oskar Krüger provkörde i nummer 1/2021, delar denna upphängning. Det säger en del om prestandaförbättringen.
Styrningen är inte riktigt lika sylvass som hos vissa konkurrenter då GT3 liksom vanliga 911:or har en liten liten vaghet kring mittläget vilket ger en trygg känsla. Medan andra bilar som är väldigt direkta i styrningen nästan känns nervösa och vingliga.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!