Provkörning av Saab 9-3 Aero 2,8T XWD

Provkörning av Saab 9-3 Aero 2,8T XWD

Äntligen. Nu är den här. Väntan är över! Saab introducerar sin fyrhjulsdrift i toppmodellerna 9-3 Aero och specialaren Turbo X. Vi testar både på landsväg och på racingbana vad Haldex nya framdrivningssystem egentligen går för!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Redan i somras deklarerade Saab att de hade sin egna fyrhjulsdrift, XWD, på gång. Svenska Haldex står bakom grundkonstruktionen och Saabfolket har fintrimmat teknikenheterna som till en början enbart kombineras med 2,8T-motorn. Effekten har höjts med 25 hästkrafter, samma motor står för övrigt att finna i Opel Vectra OPC. Kraftpaketet finns endast tillgängligt i sportigt Aero-utförande, om du inte är en av de 175 beställarna som lyckats boka in dig på specialmodellen Turbo X. Totalt 2 000 stycken Turbo X kommer att byggas, Saabkällor hävdar dock att kundtrycket är mångfalt större än så. Speciellt i USA och i England är begreppet Black Turbo ett Saab-begrepp, associationerna ska gå tillbaka till trollhättefirmans turbolansering av 99 Turbo för drygt 30 år sedan.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!