Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

BMW mot Mercedes i fem olika klasser

De tyska storheterna BMW och Mercedes går från klarhet till klarhet på marknaden med attraktiva portföljer av produkter – men bara en kan vara bäst. Därför tussar vi samman fem av varje i ett stenhårt test.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Sveriges populäraste biltest

Vi testar alla bilar på svenska vägar, där du kör. Vi mäter förbrukning och räckvidd på väg och i labb, vi testar säkerheten och vi redovisar alla ägandekostnader. Allt detta och mycket mer om följande bilar får du i detta test:

  • BMW 218i Active Tourer mot Mercedes B 180
  • BMW 330e mot Mercedes C 350 e
  • BMW 530d xDrive mot Mercedes E 350 d
  • BMW X1 xDrive20d mot Mercedes GLA 220 d 4Matic
  • BMW X4 xDrive30d mot Mercedes GLC 220 d 4Matic Coupé

Detta test plus allt övrigt exklusivt och unikt material på teknikensvarld.se får du tillgång till som prenumerant. Teckna din prenumeration längre ned på denna sida. Första månaden är gratis.

Det bubblar av aktivitet, både i Stuttgart och München. Alldeles nyligen lanserades senaste generationen BMW 5-serie på den svenska marknaden, knappt ett år efter att Mercedes lanserat sin senaste E-klass. Bägge modellerna är testade av oss, dessutom mot varandra så sent som i Teknikens Värld nummer 5 i år (första testet av nya 5-serien) och det är tydligt att nivån är riktigt hög.
Självklart undrar vi om den där nivån håller i sig över hela modellprogrammen. Dessutom är det synnerligen intressant att se hur dessa bägge resonerar i sin bilkonstruktion när de hamnar i konstruktioner som de inte är fullt lika bekanta med – läs framhjulsdrift. Mercedes har mest erfarenhet då de debuterade med A-klass, med drivning på framhjulen redan 1997, men för BMW:s del räknar vi erfarenhetsåren till tre. BMW 2-serie Active Touring blev märkets första framhjulsdrivna bil när den lanserades 2014. Men när vi räknar in alla åren med New Mini (lanserad 2001) så blir det tydligt – bägge tillverkarna ska kunna leverera vettiga framhjulsdrivna produkter. Hur det går får testet utvisa.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!