Foto: Teknikens Värld

Vintertest av fyra nya elbilar – som blev tre

Extremkyla, snö och långresa – hur klarar en elbil det? Testlaget ger sig ut under några av vinterns hittills kallaste dagar och undersöker just det. Det är dags för vintertest av snabbladdande Kia EV6, storsäljande Tesla Model Y och svenska Volvo C40 Recharge. Men var det inte en till från början…?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Sveriges populäraste biltest

Vi testar alla bilar på svenska vägar, där du kör. Vi mäter förbrukning och räckvidd på väg och i labb, vi testar säkerheten och vi redovisar alla ägandekostnader. Allt detta och mycket mer om följande bilar får du i detta test:

  • Kia EV6 GT Line AWD
  • Tesla Model Y Long Range Dual Motor
  • Volvo C40 Recharge Twin Motor
  • BMW iX xDrive40 ingick men kastade tidigt in handduken.

Detta test plus allt övrigt exklusivt och unikt material på teknikensvarld.se får du tillgång till som prenumerant. Teckna din prenumeration längre ned på denna sida. Första månaden är gratis.

Testlaget startar i Stockholm halv åtta på morgonen. En fotograf, fyra förare och fyra bilar. 16 timmar senare är vi framme i Åre. En fotograf, fyra förare och tre bilar. Vad är det som har hänt?

Årets kallaste test börjar med BMW iX xDrive40, Kia EV6, Tesla Model Y Long Range Dual Motor och Volvo C40 Recharge Twin Motor som testobjekt. BMW iX är en av årets mest efterlängtade testbilar och har på ­papperet sett intressant ut med sin långa räckvidd, snabba laddning och extrema design. Men riktigt så bra blev det inte. Inte alls faktiskt. Det är toppversionen iX xDrive50 som har så lång räckvidd som 63 mil i WLTP-körcykeln och kan ladda med så hög effekt som upp till 195 kilowatt.
Testbilen är dock en iX xDrive40 som har betydligt beskedligare siffror. Max 150 kilowatts snabbladdning och upp till 42,5 mils räckvidd. Så långt hinner vi dock inte köra med iX.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!