Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Volkswagen ID.4 och Mercedes EQA mot Polestar 2 och Tesla Model 3

Fyra helt nya och väldigt moderna elbilar – på ytan. Men under skalet döljer sig två olika strategier. Polestar 2 och Mercedes EQA 250 bygger båda på plattformar som också ska klara förbränningsmotorer. Tesla Model 3, för övrigt äldst i det här gänget, och Volkswagen ID.4 har byggts på plattformar som dedikerats för eldrift och batterier. Men spelar det så stor roll då? Ja, mer än du tror.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Sveriges populäraste biltest

Vi testar alla bilar på svenska vägar, där du kör. Vi mäter förbrukning och räckvidd på väg och i labb, vi testar säkerheten och vi redovisar alla ägandekostnader. Allt detta och mycket mer om följande bilar får du i detta test:

  • Mercedes EQA 250 SE Edition
  • Polestar 2 Long Range Dual Motor AWD Pilot Plus
  • Tesla Model 3 Long Range Dual Motor AWD
  • Volkswagen ID.4 1st Max

Detta test plus allt övrigt exklusivt och unikt material på teknikensvarld.se får du tillgång till som prenumerant. Teckna din prenumeration längre ned på denna sida. Första månaden är gratis.

Ni vet den där leken från ”Fem myror är fler än fyra elefanter” där Brasse Brännström placerar djur i olika fönster och Magnus Härenstam och Eva Remaeus ska gissa vilket djur som ska bort (yngre läsare får googla på Sveriges bästa barnprogram alla kategorier). Lite så är det när testlaget betraktar de fyra elbilarna som fotograf Patrik Lindgren fångar på bild i det kalla vårljuset.

Tesla Model 3 är äldst trots att den var hetast på fyra hjul för bara några år sedan. Tesla tillhör så klart veteranerna bland elbilstillverkarna och det är inte helt lätt att hitta något nytt och spännande på bilen. Mercedes EQA är allra, allra nyast då vi lyckades rycka loss den från importören precis när de backade ner från biltransporten. Volkswagen ID.4 är också helt färsk medan Polestar 2 redan gjort ett par matcher mot bland andra Teslan.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!