080612-nissan-primera

Vågar jag köpa en begagnad Primera?

Jonas Borglund svarar:

Vågar jag köpa en begagnad Primera?

Tiden är nu mogen för mig att byta bil. Jag har kört min Nissan Sunny problemfritt under de sju år jag haft den och ganska tidigt klarnade bilden av vilken bil min nästa skulle bli, en Nissan Primera 1999–2002. Kalla mig gärna tråkmåns, men den ligger i rätt prisklass för mig och jag är övertygad om att det är ett bra köp. Givetvis förstår jag att även denna bil har svagheter så som t ex rostskydd, men kanske framför allt att den med dagens mått mätt känns gammal i konstruktionen – vilket jag i och för sig kan leva med.

Nu till mitt dilemma: Om jag nu är så fast besluten om att köpa en Nissan Primera, varför då inte köpa den senaste modellen (02–06) och få en modernare och säkrare bil som dessutom går för vrakpriser?

Svaret är väl kanske att jag efter läsning av allehanda tester om den nuvarande modellen blivit lite avskräckt. Då driftsäkerhet är bland de viktigaste kriterierna för mig har jag en bild och känsla av att den gamla modellen är mer beprövad och därmed också mer tillförlitlig.

Vilken av dessa skulle ni ha valt? Behöver jag vara "rädd" för den nyare modellen?

Anonym

Jag tycker inte du behöver vara speciellt rädd för den nyare modellen – förutom vad gäller utseendet! Visst har den drabbats av en del fel men det mesta har nog fixats på garantin, liksom de två återkallningar modellen drabbats av. Det man bör kolla är glapp i spindelleder och styrleder där Primera får fler anmärkningar hos Bilprovningen än genomsnittet.

Primera 2002 blev aldrig någon hit och modellen har slutat importeras. Just därför kan man också köpa dem otroligt billigt.

Men den gamla var faktiskt roligare att köra. Hittar du en fin sådan är nog den trots allt det bättre valet.

Den gamla Nissan Primera är lite roligare att köra. Och snyggare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!