Mini

Världens äldsta orenoverade Mini under klubban

Det är 53 år sedan den lämnade fabriksportarna i Longbridge. Nu går den under klubban på auktion, där den förväntas gå för motsvarande 160 000 kronor.

För ett otränat öga kan den se ut som vilken gammal rostig hundkoja som helst. Men det är mer än så, för bilen som nu går under klubban på Bonhams auktioner i England är faktiskt den första kända Minin, som ännu är orestaurerad.

Bilen, som är en Austin Mini Se7en Deluxe, ska ha rullat ut ur fabriksportarna i Longbridge i Birmingham i maj 1959, och har de senaste 26 åren ägts av en herre vid namn David Gallimore. Han har låtit den stå i ett garage i Chichester, England, och bilen har fortfarande bara rullat omkring 5 000 mil.

Auktionen där bilen nu ska gå under klubban, hålls den 30 april i Hendon, utanför London. Bland de potentiella köparna finns entusiaster, både av de som vill behålla det rostiga ursprungsskicket och sådana som vill renovera upp bilen till sin forna glans. Enligt uppskattningar från auktionsföretaget Bonhams ska värdet bilen inbringar vara omkring 15 000 brittiska pund, motsvarande ca 160 000 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!